• Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer
  • Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer
  • Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer
  • Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer

Als je denkt geen kleur te kunnen bekennen

Heb je het gevoel dat 'kleur bekennen' jou gewoon niet lukt? Misschien zit je op een dood spoor! Loopt er in jouw hoofd een spoor van eigen belemmerende gedachten, waardoor je geen andere weg meer ziet? Je houd jezelf als het ware gegijzeld in een slachtofferrol. Dat is niet leuk om te beseffen. Maar het besef helpt je om de volgende stap te zetten.

Laat je niet gijzelen en kom in beweging: beken kleur! Iedereen kan het leren: jong en oud, slechtziend of blind, doof of op andere wijze geconfronteerd met een handicap. Door er te zijn! En door zelfbewuster te handelen. Je kunt er gelijk mee beginnen, door je bewuster te worden van je eigen manier van handelen en de manier waarop dat overkomt bij een ander.

Vorige week was ik in herdenkingskamp Auschwitz I & II. Het moment dat je op deze toren staat, uitkijkt over de resten van wat ooit 'verblijf hokken' voor 500 - 1.000 personen waren, mensen verzameld werden, alles achterlatend voor.......

Je gedachten gaan als vanzelf verder. Iedereen kijkt en denkt vanuit zijn of haar eigen achtergrond. Je denkt aan je kind, partner, familielid, ziekte of noem maar op. Uiteindelijk eindigde het leven voor ruim 1,3 miljoen mensen op dit definitieve dodenspoor. Ze werden om het leven gebracht door kogels of gas. Onderdeel van Auschwitz is kamp Birkenau, ook wel Auschwitz II genoemd, ligt 3 km verder dan Auschwitz I en maakt onderdeel uit van dit enorme indrukwekkende grote geheel. Helaas, een definitief dood spoor voor velen.

Toen ik een paar uur later de poort uitliep bedacht ik dat ik deze intens grauwe grijze plek achter me kon laten en de betrekkelijke vreugde kon ervaren van het leven zelf. Ik leef, ik mag kleur bekennen in mijn manier van leven, werken en handelen, I love Colours. Het leven is een kostbaar geschenk. Veel mensen zijn niet in staat hun leven 'echt' te (be)leven met het plezier, die het leven in bewustzijn ons schenkt. Het is een dankbaar moment als ons het leven wordt gegeven. Soms worden we geconfronteerd met de pijnlijke kanten van het leven - we hebben onze eigen belemmerende gedachten, ziektes, ervaring om mee te leren omgaan. Voor mij heeft het leren omgaan met deze vaak psychologisch diepere processen en ziekte te maken met kleur bekennen.

Zowel privé als op het werk kunnen mensen geconfronteerd worden door iemand, door iets of door zichzelf. Je wordt als het ware 'gegijzeld' door je eigen soms belemmerende gedachten die je op een dood spoor van gemoed zijn kunnen zetten. Als je dan in beweging kunt komen..... Bijvoorbeeld door de vaak onderdrukkende medicijnen die voorgeschreven worden in het medicijnkastje in te ruilen voor goede voeding, beweging vanuit een veilige (thuis)basis en vanuit jezelf..... Ja, dan kun je stappen zetten en veerkrachtiger en zelfbewuster gaan handelen.

Dan laat je het verleden voor wat het is en stap je vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Ik kan het je van harte aanbevelen, ik ben geen arts, spreek alleen uit eigen ervaring.

Als trainer, coach in kleurrijk handelen weet ik wat me te doen staat, mensen inspireren om zélf in beweging te komen, kleur te bekennen. Door dat wat jou belemmerd - stap voor stap - zichtbaar te maken, niet meer en niet minder. Maar je bent wel zelf degene die de eerste stap moet zetten om in beweging te komen.

Je hóeft niet gelijk hard te lopen als je in beweging bent. Integendeel: laat zien wat je doet en handel naar eigen inzicht, volg je gevoel, stap voor stap. Dat hoeft geen geld kosten, buiten in de natuur, wandeling in het park of bos, even een frisse neus halen, een moment voor jezelf. Alleen op die manier kan je stappen zetten, want meer is niet nodig, overbodig.

Jezelf zichtbaar maker, veerkrachtiger en zelfbewuster handelen doe je door zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven, dat wat je doet en de manier waarop vraagt niet om trucjes, houding of ander gedrag. Je bent wie je bent, niet meer en niet minder. En je kunt kleur bekennen, elk moment van de dag. Succes.