• Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer
  • Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer
  • Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer
  • Versterk je (team) inzicht! Durf jij het aan?... lees meer

Kracht en effect van kleuren

Kleuren hebben invloed op hoe je je voelt. Psychisch en lichamelijk. Met kleuren krijg je meer inzicht in je karakter en kun je handelen in harmonie met je kleur.

Kleuren bewust gebruiken

Elke kleur heeft een eigen karakter en prikkelt op een of andere manier je zenuwstelsel. Om die reden reageer jij rustig of juist onrustig op een kleur. Wat voor jou een ondersteunende of positief stimulerende kleur is kan voor iemand anders totaal het tegenovergestelde zijn. Grappig om te bedenken dat kleuren onbewust eerst je stemming beïnvloed en vervolgens jouw reactie daarop weerspiegelt. Dat weet de reclamewereld maar al te goed en maakt daar bewust gebruik van. Denk aan een restaurant met sfeerverlichting, websites, winkels of je eigen huis of werkplek.

Regenboog in licht frequentie

Licht bevat meer dan enkel de zeven kleuren van de regenboog. De zeven spectrale kleuren en alle mengingen daarvan kunnen wij waarnemen door hun frequentie. Indien de frequentie hoger is, zoals bij ultra violet of lager zoals, bij infrarood dan kunnen wij deze niet waarnemen. Zuiver wit is te vermoeiend voor de ogen, het overstraalt zoveel licht dat het je bijna verblind. Het is belangrijk om je daar meer bewust van te worden.

Communicatiesysteem in ons lichaam

Waarom kunnen wij niet om kleur heen? Meer dan 80% activiteit van je neo-cortex, zoals je zintuiglijke waarneming, bewuste bewegingen, redeneren, abstract denken en taal gebeurt via je ogen. De kleurenprikkels die bij je binnenkomen worden langs je vegetatieve zenuwstelsel naar je tussenhersenen waaronder je hypofyse geleid. Je vegetatieve zenuwstelsel is een ingenieus communicatiesysteem tussen diverse functies van je lichaam en werkt buiten je wil om. Het werkt autonoom voor de instandhouding van je lichaam, daar hoef jij zelf niets voor te doen. Via je hypofyse, de hoofdcentrale van al je andere hormoonklieren, en je vegetatieve zenuwstelsel werken de kleurentrillingen op verschillende orgaanfuncties en je gemoed.

De meeste informatie die je opneemt is visueel en alles wat je ziet is gekleurd! Zelfs alles wat je aan beelden en kleuren ziet op je tv en computer zijn het resultaat van rode, groene, blauwe stippen. Zonder dat jij het wilt, hebben kleuren een grotere uitwerking op je dan je denkt. De werking van kleur gaat buiten je bewustzijn om.

Kleur is overal om je heen en kleurt bijna alles wat je doet, denkt en voelt zonder dat je dit in de gaten hebt. Kleuren hebben een effect op je lichaam, je lichaamscellen, je karakterontwikkeling en je mindset. Ze geven de hele dag boodschappen door.

Elke kleur bevat een eigen frequentie en deze frequenties trillen door tot in je cellen. Zelfs als je blind bent neem je de kleurtrilling nog waar via je huid. Je huid werkt als een antenne die de kleur informatie in zich opneemt en naar binnen leidt, net zoals je kleur via je ogen opneemt. De kleuren reguleren je systeem en geven positieve impulsen aan de stimulering van al je lichaamsfuncties. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding, aanmaak van rode bloedlichaampjes, opbouw van je cellen en vernietigen ook bacterie en andere ziektekiemen. Ze neutraliseren ook die lichaamsfuncties die overactief zijn. Verhogen je energieniveau of brengen je juist tot rust.

Effecten van kleuren

Wanneer je de effecten kent van kleur kan je deze ook bewust toepassen in je dagelijks leven ter ondersteuning van wat je op dat moment nodig hebt. Een wandeling in de natuur, genieten van de eerste zonnestralen op je balkon of terras. Je handelt dan in harmonie met de kleur. Wanneer je de betekenissen weet van kleuren kan je jezelf op verschillende manieren met die kleur verbinden en de kracht van die kleur op je in laten werken. Je kan die kleuren visualiseren waaraan je behoefte hebt. Beeld jezelf in dat jij in dat kleurveld staat en zie hoe je aura hiermee gevuld wordt en voel daarvan het effect op je lichaam.

Gebruik behalve je inbeeldingskracht ook je ademhaling om de kleur die je nodig hebt in je lichaam en geest te laten stromen. Neem hiervoor een rustig moment en voel hoe dit je oplaadt of juist ontspant. Gebruik altijd de koele kleuren voor ontspanning: groen, turquoise, blauw, koningsblauw en violet.
Heb je behoefte aan meer energie, gebruik daarvoor de warme kleuren: rood, roze, oranje, goud en geel. De positieve psychologische en lichamelijke betekenis van de zeven hoofdkleuren geven kleur karakter krachtige inzichten die heel waardevol zijn.

Meer weten? I love Colours workshops.